top of page

Verhalen

Organiseer een tentoonstelling van uw religieus erfgoed

Met een tentoonstelling kunt u een breed publiek laten kennismaken met uw religieus erfgoed en uw tradities. 

Er bestaan tentoonstellingen in alle soorten en maten: van een grote overzichtsexpo tot een klein initiatief naar aanleiding van een jubileum of een bijzondere gebeurtenis voor de (lokale) gemeenschap. Enkele voorbeelden. 

 

Religie-Helend-Verdelend
 

Expo PARCUM © Bailleul
Expo PARCUM © Devriendt Borgers
Expo PARCUM © Devriendt Borgers
Expo PARCUM © Devriendt Borgers

De komst van de vredesbeiaard in de Abdij van Park in Heverlee was de aanleiding voor de tentoonstelling Religie-Helend-Verdelend. Die liep van november 2018 tot april 2019 in PARCUM

 

De tentoonstelling stelde de delicate verhouding tussen religie, conflict en verzoening centraal. Vrede vormt de kern van vrijwel elke religie. Toch lijkt er geen einde te komen aan de conflicten en oorlogen gevoerd in de naam van God. Is religie, naast een bron van vrede, ook een bron van verdeeldheid en geweld? Hoe kunnen religie en levensbeschouwing in tijden van pluralisme de dialoog tussen mensen van verschillende achtergronden bevorderen?

 

PARCUM confronteerde de bezoeker met deze vragen via objecten uit het christendom, het jodendom en de islam in dialoog met hedendaagse kunst. 

 

Speelgoed waarin je kan geloven
 

Religieus speelgoed © KADOC
Religieus speelgoed © KADOC
Religieus speelgoed © KADOC
Religieus speelgoed_c_KADOC

Religie en speelgoed lijken op het eerste gezicht twee aparte werelden. Schijn bedriegt. Tot de jaren 1960 was het niet ongewoon dat jongens de mis naspeelden. In kleine kazuifels en met kelkjes op kindermaat imiteerden ze de rituelen van de pastoor. Met figuurtjes in karton speelden kinderen processies na. Voor de meisjes waren er poppen met een habijt.

 

Ook bij protestanten, joden en moslims krijgen bestaande spelen vaak een religieuze invulling. Zo wordt er met religieuze taferelen gepuzzeld en bestaan er poppen die heilige teksten declameren.

Met de tentoonstelling Speelgoed waarin je kan geloven toonde KADOC-
KU Leuven
 in 2013 hoe religieus speelgoed waarden, normen en tradities doorgeeft aan de volgende generatie. 

 

Zelf aan de slag?

 

Viert uw gemeenschap binnenkort een jubileum? Wil u zelf een tentoonstelling organiseren over het verhaal van uw geloofsgemeenschap of gebedshuis? 

 

Lees dan de brochure Hoera, een jubileum?! Een praktijkwijzer voor verenigingen en hun erfgoed (pdf).

U kunt ook advies of begeleiding vragen aan de partners van het project Hemelsbreed: divers religieus erfgoed in Vlaanderen.

bottom of page